‘1er Festival del Sonso y la Arepa’ en Cotoca *** Tradycyjne przekaski w boliwijskich tropikach

Juz ponad dwa tygodnie minely od Pierwszego Festiwalu Sonso i Arepy w Cotoce, ale jakos czasu zabraklo na wczesniejsza relacje. Kulinarne tradycje Santa Cruz warte sa jednak opisania!

sonso & arepa

Z czym to sie je?

Sonso (lub zonzo), to puree z juki zmieszane z serem typu ‘chaqueño‘ lub ‘menonita‘ ktorym oblepia sie patyk, a nastepnie przypieka na grilu. Jak dotychczas najlepsze sonsa jedlismy wlasnie w Cotoce – przygotowywane wprost na ulicy, ale mozna ich sprobowac w kazdym mniejszym miasteczku boliwijskich tropikow oraz Cabanas de Rio Pirai w Santa Cruz de la Sierra. Sonso mozna zrobic samemu: kupujemy korzen juki, obieramy, kroimy, rozgotowujemy, wyciagamy sznurek ze srodka, robimy puree, dodajemy starty ser – najlepiej zmieszac twardy suchy aromatycznty ser z ciagnaca sie mozarella. Mozna tez rozrobic maczke z juki z jajkiem, woda i serem. Tak przygotowana masa (wazne zeby sie lepila) oblepiamy patyk i delikatnie grilujemy lub przypiekamy w piekarniku. Delicioso!

sonso & arepa sonso & arepa

Arepa, to maly placek z maki kukurydzianej i sera (takiego samego jak w sonso). Smazony na patelni lub tradycyjnie na blasze nad ogniskiem, jak nalesnik:) Pyszny, ale jego smak zalezy od rodzaju sera – im bardziej wyrazisty, tym lepiej!

sonso & arepa sonso & arepa

Takimi oto smakolykami zajadalismy sie w Cotoce, w gwarnej ulicznej kafejce. Bylo to nasze niedzielne sniadanie, ktore zapijalismy boliwijskim… piwem:) Nie powiem, ze bylo to najzdrowsze rozpoczecie dnia, ale raz na rok mozna, co nie?

DSCN0088

Ucztujacym przygrywaly tradycyjne kapele, a Misski Tradycji pozowaly do zdjec z najwiekszym sonso na swiecie. Dzialo sie, oj dzialo! Nigdy nie widzielismy takiego tlumu w malej Cotoce! A im wiecej ludzi, tym wiecej okazji do zdjec!

sonso & arepa sonso & arepa sonso & arepa sonso & arepa

sonso & arepaDSCN0107

Zreszta, wszystkiemu przygladal sie zzaciekawieniem rowniez nasz znajomy Jasiu Wedrowniczek, z wysokiej galezi drzewa toborochi.

sloth

***

More than two weeks have passed since the First Festival of Sonso and Arepa in Cotoca, but I haven’t have time to write about it. However, these culinary traditions of Santa Cruz are worth to describe!

So, what are they?

Sonso (or zonzo), is the yucca puree mixed with cheese (chaqueno or menonita type), sticked to a stick and then browned on the grill. So far, the best sonsos we ate in Cotoca – prepared directly on the street, but you can try them in every tropical town and in Cabanas de Rio Pirai in Santa Cruz de la Sierra. You can also try making sonso at home : buy yucca root, peel it, cut into pieces, overcook it, pull the strings from the inside, puree it and add some grated cheese – the best is to mix some hard aromatic and salty cheese with mozzarella. You can also mix some yuca flour with egg and water and cheese. Stick such sticky mass to a stick and gently grill sonsos or stick them in the oven. Delicioso!

Arepa is a small pancake made with corn flour and cheese (as in sonso), fried in a pan, traditionally over the open fire. Delicious,  but its taste depends on the type of cheese that is used – the more strong, the better!

sonso & arepa

Such delicacies we ate last time in Cotoca, in the busy ‘pop – up’ street cafe. It was our Sunday breakfast, which we flushed down with Bolivian beer :) I can’t say that it was the healthiest start to the day, but once a year you can treat yourself, can’t you?

The festival’s visitors could enjoy their meal listening to traditional bands, and admire Misses of Tradition, posing for pictures with the largest sonso in the world! We haven’t seen such a crowd in a small Cotoca ever! And the more people, the more opportunities for photos:)

DSCN0114 DSCN0082 DSCN0081

DSCN0094DSCN0083

DSCN0110DSCN0115 DSCN0113

Even our old friend – Wandering Sloth was watching this colourful and noisy human wave with interest (or confusion) from the high branches of toborochi tree.

_MG_9401

Leave a comment